Meddela olämpligt innehåll

Den perfekta temperaturen för varje vin

 TAGS:undefined

Frågan om vinets temperatur går långt tillbaka och väcker skilda meningar, fast alla vet att vitt vin ska drickas kallare än rödvin, men vilken är egentligen den exakta temperaturen för att kunna avnjuta ett vin när det är som bäst? Vi ska nu försöka lösa denna och andra frågor.

Vanligtvis lagras vinerna i källare eller kalla utrymmen i husen, platser som kan vara 11 grader, med tanke att normal rumstemperatur varierar mellan 18-25 grader. Väderförhållandena gör det ännu mer komplicerat eftersom det beror på var du är och vilken årstid är, utbudet av olika klimat ger oändligt många alternativ som gör det omöjligt att säga en exakt temperatur. Hur som helst, det är alltid klokt att använda en vintermometer för att kontrollera den exakta temperaturen.

Temperaturen för röda viner

Röda viner bör drickas i vad som kallas rumstemperatur, dvs mellan 16-18 grader, eftersom denna temperatur hjälper till att behålla vinets smak, arom och kropp.

Men tänk på:

Om det röda vinet är ungt är den idealiska temperaturen lägre, mellan 12-15 grader, så att vi kan njuta av dess friskhet, och dess nyans av blommor eller frukt om det har det.

Om du har ett ”crianza” vin i dina händer, bör den idealiska temperaturen ligga mellan 16-18 grader, så att du kan uppskatta dess bukett på bästa sätt.

Om vinet är från en av de stora årgångarna kan det drickas vid ända upp till 20 grader, för här beror det mycket på vinets ursprung.

Temperaturen för vita viner

Vita viner avnjuts definitivt bäst kallt, mer än de röda vinerna. Men precis som med de röda vinerna finns det några speciella sorter av vita viner. Om det vita vin som vi dricker är ett ungt vitt vin, njuts det helst vid under 10 grader, det idealiska är 7 eller 8 grader, för på så sätt kommer dess dofter att lyftas fram, utan att framhäva dess surhet eller alkoholsmak.

Om det vita vinet är halvtorrt kan vi dricka det vid 6 grader, och på så sätt lyfta fram dess söta, mjuka och fruktiga smak. De fina vita vinerna, däribland Manzanilla-vinerna, njuts bäst vid 10 grader Celsius.

 Förrutom detta bör vi nämna rosévinerna som bör drickas vid temperaturer under 8 grader men aldrig under 6 grader. Cavas bör drickas vid mellan 5-7 grader.

 

 TAGS:Legaris Crianza 2011Legaris Crianza 2011

Legaris Crianza 2011

 

 

 TAGS:Brancott Sauvignon Blanc 2014Brancott Sauvignon Blanc 2014

Brancott Sauvignon Blanc 2014

 

Lämna en kommentar Den perfekta temperaturen för varje vin

Logga in på OboLog eller gör en gratis blogg om du inte är registrerad.

User avatar Your name